Kammalla raaputetaan yleensä paljasta ihoa. Iholle tulee laittaa jotain öljyä. Öljyksi käyvät kaikki hierontaan sopivat öljyt sekä ruokaöljyt.

Gua sha on kiinaa ja tarkoittaa ”raapia sininen/sinipunainen”. Käsiteltävään kohtaan tulee yleensä punoitusta, ja siihen voi jäädä käsittelyn jälkeen myös mustelma, joka häviää muutamassa päivässä. Raskaana ollessa punoitusta/mustelmaa ei välttämättä tule.

Hoidettavia alueita raaputetaan symmetrisesti, eli esimerkiksi hartioita käsiteltäessä raaputetaan ensin toista hartiaa noin 10 kertaa ja sitten vaihdetaan hartiaa. Raaputusta voi jatkaa niin kauan, että punoitus ei enää lisäänny tai niin kauan kuin muuten tuntuu sopivalta.

Iholla voi tuntua lämpöä ja hieman epämiellyttävää tunnetta (kiristystä, poltetta), mutta sen ei pitäisi tuntua kivuliaalta.

Kampaa pidetään raaputettaessa noin 30 asteen kulmassa. Kammalla voi raaputtaa joko ”työntämällä” kampaa raaputtajasta poispäin tai ”kaapimalla”.

Raaputettavan ihon tulee olla ehjä ja terve. Raskaana ollessa gua sha -kampa sopii ”kotikäyttöön” raskausviikolta 37 alkaen. Ammattitaitoinen hoitaja voi tehdä gua sha -hoitoja muissakin raskauden vaiheissa.

Gua shan käyttö synnytyksen käynnistämiseen ja kivunlievitykseen

Loppuraskauden ja synnytyksen aikana tietyt akupainantapisteet voivat edesauttaa synnytyksen käynnistymistä ja lievittää synnytyskipua. Gua sha -kamman avulla näitä akupainantapisteitä voi käsitellä, vaikka ei tarkkaan tietäisi niiden paikkaa.


Synnytyksen käynnistäminen ja edistäminen

Raaputa hartioita niskasta olkapäähän päin.


Synnytyskivun lievitys

Raaputa alaselkää ylhäältä alaspäin selkärangan molemmin puolin.


Gua sha -kamman hoito

Gua sha -kampa pestään miedolla saippualla ja vedellä ja kuivataan pesun jälkeen.
Kamman voi steriloida alkoholipitoisella desinfiointiaineella. Kampa ei kestä sterilointia kiehuvassa vedessä!


Halutessasi voit pyytää henkilökohtaista ohjausta gua sha -kamman käyttöön! Lisätietoja vertaistukiäitien kotikäynneistä ja doulapalvelusta löydät kohdista Vertaistuki ja ryhmät > Vertaistukiäitien kotikäynnit sekä Doulatoiminta > Doula tukenasi.