Lapsia on kannettu erilaisilla kantovälineillä kaikissa kulttuureissa kautta historian. Ihmislapsi syntyy avuttomana ja riippuvaisena ja tarvitsee vanhemman välitöntä läheisyyttä vielä pitkään syntymän jälkeen. Kantaminen tukee lapsen ja vanhemman välisen kiintymyssuhteen syntyä ja vuorovaikutusta, edistää lapsen motorista kehitystä ja auttaa lasta hahmottamaan kehonsa rajoja. Kantoväline helpottaa lapsen kanssa toimimista ja kulkemista niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin, tarjoten samalla lapselle mahdollisuuden tutustua ympäristöön omaan tahtiinsa aikuisen sylistä käsin.

Kantovälineellä kannettaessa on tärkeää huomioida sekä lapsen että aikuisen kannalta ergonominen kantoasento. Pienellä vauvalla selän, lantion ja lonkkien asento on erilainen kuin aikuisella. Selkäranka on C-kirjaimen muotoinen ja jalat koukistuvat luonnostaan sivuille ns. sammakkoasentoon. Kantovälineessä lapsen tulisi siis olla kasvot kantajaan päin, selkä pyöreänä ja polvet peppua ylempänä. Kantovälineen pitäisi tukea lapsen jalkoja polvitaipeesta polvitaipeeseen. Vastasyntyneen jalat voi jättää kantovälineen sisään sykkyrälle. Pienen vauvan kanssa on huolehdittava myös niskan riittävästä tuesta. Oikein säädetyssä kantovälineessä lapsen peppu on suunnilleen vanhemman navan korkeudella ja päälaki ”pussausetäisyydellä”. Hyvä kantoväline ja ergonominen kantoasento tekevät kantamisesta tukevaa, mukavaa ja kevyttä – jos kokee tarvetta tukea lasta käsillään, on jossain luultavasti korjattavaa.

Monilla välineillä voi kantaa lasta ergonomisesti. Sopivin väline vaihtelee paitsi lapsen koon, iän, kehitysvaiheen ja käyttötarkoituksen, myös kantajien mieltymysten mukaan.

Pienelle vauvalle sopiva ja aloittelevalle kantajalle sopiva väline on esimerkiksi trikooliina. Se on edullinen ja sopii kaiken kokoisille kantajille. Trikooliina sopii hyvin pienen, alle puolivuotiaan vauvan kantamiseen, mutta isomman vauvan kantamiseen se ei ole riittävän tukeva. Samasta syystä sillä ei myöskään suositella kannettavan muualla kuin edessä. Trikooliinan sitomiseen käytetään kietaisuXII-nimistä sidontaa.

Jos haluaa pärjätä yhdellä kantovälineellä vauvasta leikki-ikäiseen, pitkä kudottu kantoliina on hyvä vaihtoehto. Kudotulla liinalla voi kantaa erilaisissa sidonnoissa niin edessä, selässä kuin lonkallakin, niin kauan kuin haluaa. Noin 5 metrinen liina riittää kaikkiin sidontoihin ja monen kokoisille lapsille ja kantajille. Kudottuja liinoja löytyy muissakin pituuksissa – eri pituiset liinat sopivat eri sidontoihin. Materiaaleissa ja kuoseissa on runsaasti valinnanvaraa.

Erilaisia ergonomisia kantoreppuja on markkinoilla useita, esim. Manduca, Tula, Wompat ja Ergo. Kantoreppu on liinaan verrattuna nopea ja helppo vaihtoehto. Miinuspuolena on sopivan koon ja mallin löytäminen: itselleen ja lapselleen sopivimman löytää vain kokeilemalla. Useimmat vauvakokoiset reput sopivat n. 3kk eteenpäin, vauvatuella varustetut jo aiemmin. Monilla valmistajilla on myös taapero- ja leikki-ikäisille sopivia reppuja.

Lyhyisiin siirtymiin ja kyytiin-pois-kyytiin-pois –vaiheessa olevan vauvan kantamiseen sopii nopea rengasliina. Erilaiset neliöliinat taas yhdistelevät luovasti reppujen ja liinojen parhaita ominaisuuksia.

Liekku ry ylläpitää kantovälinevuokraamoa, jossa voit testata ja vuokrata erilaisia ergonomisia kantovälineitä sekä saada opastusta niiden käytöstä. Lisätietoja vuokraamon toiminnasta löydät täältä.

Linkkejä:

» Kantoliinayhdistys
Tietoa, tukea ja vinkkejä, mm. sidontaohjeita

Kantamiseen liittyviä Facebook-ryhmiä
» Kantovälinekirppis
» Kantoliinat ja kantoreput –kysy ja keskustele

» Kantoliinakanava

Laaja sivusto kaikesta kantamiseen liittyvästä, kattava linkkilista mm. liinamyyjistä. Nykyisin vain arkisto, sivuja ei enää päivitetä.

» "Onhan se maailman ihaninta kun se siinä on" : Äitien kokemuksia lapsen hoidosta kantoliinaillen
Kärkkäinen, Katju; Nykänen, Jonna
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu) 2014
Liekun toimeksiannosta tehty opinnäytetyö