Kestovaipat ja muut kestotuotteet

Kestovaippojen käyttämiseen on monia eri syitä. Joku valitsee kestovaipat puhtaasti niiden ekologisuuden vuoksi, toinen kokee ne helpommaksi, jollain perheellä vaikuttimena voi olla raha, ja jotkut taas saattavat ihastua kestovaippojen laadukkaisiin materiaaleihin ja herkullisiin kuoseihin.

Ei ole yhtä oikeaa tapaa kestoilla. Me Liekussa haluamme rohkaista kaikkia perheitä kokeilemaan kestovaippoja ja muita kestotuotteita. Parhaan tiedon saa itse kokeilemalla ja vertailemalla, ja toki keskustelemalla muiden vanhempien kanssa!

Monet liekkulaiset käyttävät kestotuotteita. Vertaistukiryhmissämme on tasaisin väliajoin aiheena kestoilu, ja Käsikkäissä on mahdollista saada apua kestotuotteiden valmistukseen ja korjaamiseen. Suosittelemme kokeilemaan rohkeasti erilaisia tapoja ja kysymään aina kun jokin asia askarruttaa! Kysyä voi vaikkapa Liekun facebook-ryhmässä.

Kestovaippayhdistyksen sivuilta löytyy todella paljon tietoa kestoilun tueksi.
Kestovaippainfon sivuilta löytyy mm. kestoilun ABC.
Liekun kirjalainaamossa on myös kirjallisuutta kestovaippoihin liittyen.

 

Vauvojen vessahätäviestintä eli VVV

Kestovaippoihin tutustuttaessa törmätään usein myös termeihin vauvojen vessahätäviestintä, vaipattomuus tai VVV. Kyse on siitä, että vaippojen sijaan tai niiden käytön ohella vanhemmat opettelevat tarkkailemaan ja kuuntelemaan vauvansa vessahätäviestejä. Ilmiö herättää monessa ensin ihmetystä, mutta varsinkin kestovaippoja käytettäessä VVV on mitä luonnollisin tapa toimia!

Vauvat tuppaavat pissaamaan monesti juuri hoitopöydällä, lavuaarilla pyllyä pestäessä jne. Vaipattomuus tarkoittaa vauvan pissattamista hänen osoittaessaan hädän merkkejä. Vessahädän merkit ovat todella yksilöllisiä, ja vain vauvaa tarkkailemalla voi oppia oman lapsensa “merkkisanaston”.

Hyviä lähteitä aiheeseen liittyen on paljon: BabyIdean sivuilla on vaipattomuuteen liittyen hyvä tietopankki. Englanniksi tietoa löytyy mm. sivustoilta DiaperFree baby ja EC simplified.

Muita nettisivuja:

http://www.kestovaippa.fi/vaipaton.htm
http://www.maailmankuvalehti.fi/artikkelit/12060
http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/ilman-vaippaa/451

Liekun kirjalainaamossa on myös Christine Gross-Lohin kirja The Diaper-Free Baby.

 

Kirjoittanut Henna Timonen 16.11.2014