Siivous

- Kestotalouspaperit ja "rätit". Joko uusista kankaista tai langoista tai vanhoista vaatteista tai muista lumpuista tehdyt monenlaiset liinat ja rätit, joita käytetään kuin talouspaperia (paitsi että käytön jälkeen ne heitetään roskiksen sijasta pyykkikoriin) tai useamman kerran kuten tiskirättejä. Pestään 60 asteessa.

- Ekologiset pesuaineet ja muut tuotteet, kuten pesupähkinät ja erilaiset valmiit ekopesuaineet (Ole Hyvä, Ecover, Sonett ym.).

- Etikka. Voi käyttää esim. huuhteluaineena, raikastamaan ja puhdistamaan pesukoneen, astianpesukoneen, mikron, kahvinkeittimen ja vedenkeittimen sekä poistamaan hajuja huoneistosta ja vaatteista.

- Ruokasooda. Samoja käyttökohteita kuin etikalla. Toimii myös valkaisuaineena esim. pyykissä ja poistaa hajuja vaikkapa matosta, jalkineista ym. kosteudelle herkistä kohteista.

- Sitruuna(mehu) ja sitruunahappo. Valkaisee ja pesee. Esim mikron pesuun ja raikastamiseen sekä pesukoneen, astianpesukoneen ym. puhdistamiseen. Sitruunahappoa voi käyttää myös vaippa- ja muun pyykin "keittopesuun".

- Veden säästeliäs käyttö siivotessa. Pintoja kannattaa mahdollisuuksien mukaan pyyhkiä nihkeällä tai kuivalla. Se ei aiheuta eroosiota eli kulumista, mikä säästää sekä pyyhittäviä pintoja että vettä. Pöly lähtee parhaiten kuivalla ja staattisella liinalla (mikrokuitu, villa tms.). Pese täysiä koneellisia pyykkiä ja käytä ekologisia pesuohjelmia (tosin ne kestävät usein kauemmin kuin perinteiset pesuohjelmat).

- Muita pikkuvinkkejä: lieden metalliosien kiillotus sokeripalalla (kostuta sokeripalaa vähän ja hinkkaa), vanhat reikäiset sukat käyttöön esim. likakaivon putsaukseen, ...

 

Kestovaipat ja muut kestotuotteet

- Kestovaipat. Kestovaippoja on monenlaisia: AIO (all-in-one), taskuvaipat, sisävaipat, villahousut, harsot yms. Kestovaipat ovat edullinen, helppo ja ympäristön kannalta kestävä tapa vaipattaa oma lapsi. Tutustu kestoilun aakkosiin ja öökkösiin, ja vuokraa vaikka Liekulta kestovaippapaketti ja kokeile!

- Kestositeet. Myös kestositeet ja kestopikkuhousunsuojat vähentävät merkittävästi jätteen määrää ja sopivat monelle allergikolle. Kestoja tehdään myös koirille (kestojuoksuhousut)!

- Kuukuppi. Kuukuppi on myös kestotuote, ja moni nainen vannoo sen nimeen kuukautissuojana.

- Kestoliivinsuojat. Imettämisestä aroille nänneille usein myös kertakäyttöisiä mukavammat.

 

Ruoka ja ekologisuus

- Lihan ja kasvisten tasapaino. Voisiko liharuokien osuutta perheen ravinnosta pienentää ja lisätä kotimaisten kasvisten ja sesonkikasvisten määrää?

- Lähiruoka. Mistä ruoka tulee? Lentääkö tomaatti pöytään Brasiliasta, Hollannista vai Polvijärveltä? Tuleeko liha lähitilalta vai toiselta puolen maailmaa? Joensuussa toimii myös luomu- ja lähiruokapiiri.

- Luomu. Aiheuttaa esim. vähemmän kasvihuonepäästöjä kuin perinteinen tuotanto.

- Suunnitelmallisuus. Suunnittelemalla kauppaostokset ja perheen ruokalistan vaikkapa viikoksi etukäteen voi säästää sekä luontoa että rahaa. Ruokaa ei mene roskiin, kun ostaa vain sen verran, minkä kuluttaa.

- Pakkausjäte. Miten ruoka ja muut hyödykkeet on pakattu? Muovikääreisiin vai biohajoaviin pusseihin, paperiin tms.? Käytättekö omia kauppakasseja vai muovipusseja? Käytetäänkö muovipussit moneen kertaan? Tarvitaanko jokaiselle ostokselle välttämättä pussia, esim. sellaisille hedelmille, jotka kuitenkin kuoritaan ennen syömistä? Kun kaupan kassalla kysytään, "pakataanko tavarat pieneen pussiin", siihen voi hyvin vastata "ei kiitos", ja muutenkin kieltäytyä turhista pusseista.

 

Kierrätys

- Kaikkea voi kierrättää! Käytetyt vaatteet voi myydä eteenpäin, lahjoittaa tai käyttää uudelleen eri käyttötarkoituksiin. Vanhat lasipurkit voi käyttää uudestaan, margariinirasiat voi käyttää eväsrasioina tai pakastamiseen... Lista on loputon.

- Vanhoja vaatteita voi viedä hyväntekeväisyyteen, esim. Joensuun Lähiötalolle. Loppuunkuluneiden vaatteiden kierrätysvinkkinä I:CO, jolla on muutama vastaanottopiste Joensuussakin.

- Jätteiden kierrätys. Kierrätetäänkö teillä jätteet? Ainakin biojätteet, muovit, paperit, kartongit, ongelmajäte ja sekajäte kannattaa erotella toisistaan. Roskiksellakaan ei tarvitse juosta vähän väliä, kun se yksi roskispönttö ei täyty niin nopeasti. Myös kompostoinnin mahdollisuutta voi miettiä.

 

Asuminen ja liikkuminen

- Huonelämpötila pari astetta alemmaksi ja villasukat jalkaan!

- Puun tai aurinkopaneeleiden käyttö muiden lämmitysmuotojen rinnalla on kestävä ratkaisu, kunhan huolehditaan puun puhtaasta palamisesta pienhiukkaspäästöjen välttämiseksi. Talon yläpohjan lisäeristys vähentää lämmönhukkaa.

- Suihkussa kannattaa käydä pikaisesti, ja hanan voi välillä sulkea saippuoinnin ajaksi. Myös veden virtausnopeuden pienentämistä kannattaa harkita.

- Oman auton sijaan kannattaa käyttää julkisia kulkuvälineitä aina kun mahdollista. Vielä parempia vaihtoehtoja ovat pyöräily ja kävely, siinä saa samalla liikuntaa. Lentokone saastuttaa eri liikkumismuodoista kaikkein eniten, voisiko ensi kesän lomamatkan tehdä vaikkapa interreilaamalla?

 

Kosmetiikka ja hygienia

- Luomukosmetiikkaa on paljon markkinoilla. Hiukset voi pestä vaikkapa palashampoolla tai kokeilla shampoottomuutta.

- Lasten ihonhoidossa ei välttämättä tarvita mitään tuotteita, tai voidaan käyttää vaikkapa tavallista rypsiöljyä.

- Oma jääkaappi ja kuivakaappi käyttöön! Kasvojen kuorinnassa kahvinporot ja hunaja, kasvonaamioihin maustamaton jogurtti ja avokado, ...

 

Linkkejä

Marttojen siivousvinkkejä

Asiaa pesupähkinöistä

Joensuun luomu- ja lähiruokapiiri

Kestovaippojen aakkoset

 

Vertaistukiryhmän ja omien kokemustensa ja lähteiden pohjalta koonnut Henna Timonen